TIEDOTE KORONAVIRUSEPIDEMIAN VAIKUTUKSESTA KASTETILANTEISIIN

Poikkeusolot ja niiden voimassaoloaika Suomen hallitus on todennut tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Linjaukset ovat voimassa nyt 13. toukokuuta 2020 asti.

Vaikutukset kastetilaisuuksiin Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Valtioneuvoston antamien linjausten mukaisesti Suomen ev. lut. kirkon piispat ovat antaneet ohjeet, että kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Kastetoimitus on tässä tilanteessa parasta pitää seurakunnan väljissä tiloissa. Kasteväen on kuitenkin syytä olla pieni; vanhemmat, sisarukset sekä kummit. Kastetilaisuuden voi myös striimata tai tallentaa, jotta läsnäolijoita useampi pääsisi siitä osalliseksi. Kannattaa pitää tarkasti huolta siitä, että tilaisuudessa ei ole ketään riskiryhmään kuuluvaa. Toinen vaihtoehto on sopia kasteaika riittävän monen kuukauden päähän. Näin kastepappi voi palata asiaan myöhemmin.